Web novinar - škola web novinarstva http://localhost/webnovinar Just another WordPress site Fri, 30 Dec 2016 10:36:55 +0000 en-US hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.5 Završen kurs za XIII generaciju veb novinara http://localhost/webnovinar/zavrsen-kurs-za-xiii-generaciju-veb-novinara/ http://localhost/webnovinar/zavrsen-kurs-za-xiii-generaciju-veb-novinara/#comments Sun, 11 Dec 2016 16:00:18 +0000 Urednik http://localhost/webnovinar/?p=2544 Škola veb novinarstva koju je pohađalo i 12 novinara iz lokalnih medija završena je organizovanjem poslednjih predavanja i vežbi. Pre dodele diploma sve polaznike očekuju završni radovi koji će biti dokaz da su uspešno savladali gradivo i steki znanja i veštine predviđene programom škole.

 

Školu su pohađali polaznici iz Ljiga, Šapca, Leposavića, Kragujevca, Kikinde, Zrenjanina, Odžaka, Čaglavice, Niša, Beograda, Zagreba i Atine. Deo je predavanja pratio u Press centru UNS-a gde su organizovana predavanja i vežbe, dok je deo polaznika kurs pratio online uz pomoć direktnog prenosa svih predavanja i chat dodatka za komunikaciju.

 

Nastavu i vežbe držali su vodeći srpski profesionаlаci iz oblаsti veb novinаrstvа, biznisа, odnosа s jаvnošću, mаrketingа, veb dizаjnа i multimedija, a polaznici su tokom kursa učili o specifičnostima pisanja i uređivanja za veb, upotrebi multimedijalnih sadržaja, pokretanju veb sajtova i poslovanju na internetu, kao i o upotrebi društvenih mreža u poslovne svrhe i onlajn marketingu i PR-u.

 

U okviru praktičnih vežbi, polaznici su između ostalog vežbali samostalno objavljivanje sadržaja na vebu, upotrebu alаta i progrаma zа komunikаciju i zajednički rad u virtuelnim redakcijama, optimizaciju sadržaja, kao i specifičnosti organizovanja teksta na vebu.

 

Poseban segment u okviru ove generacije bio je posvećen snimanju i video montaži, tokom koje su organizovane i praktične vežbe snimanja i montiranja video priloga u Press centru UNS-a.

 

Ovogodišnja obuka za 12 novinara iz lokalnih medija realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta “Nauči više – informiši bolje: Sticanje veb i video veština za profesionalizaciju novinarstva i lokalnih medija”.

]]>
http://localhost/webnovinar/zavrsen-kurs-za-xiii-generaciju-veb-novinara/feed/ 0
Direktan prenos predavanja – 5. i 6. novembar http://localhost/webnovinar/direktan-prenos-predavanja-5-i-6-novembar/ http://localhost/webnovinar/direktan-prenos-predavanja-5-i-6-novembar/#comments Fri, 04 Nov 2016 21:17:40 +0000 Urednik http://localhost/webnovinar/?p=2491

]]>
http://localhost/webnovinar/direktan-prenos-predavanja-5-i-6-novembar/feed/ 0
Počela obuka za XIII generaciju polaznika http://localhost/webnovinar/pocela-obuka-za-xiii-generaciju-polaznika/ http://localhost/webnovinar/pocela-obuka-za-xiii-generaciju-polaznika/#comments Mon, 24 Oct 2016 09:34:38 +0000 Urednik http://localhost/webnovinar/?p=2532 Nova generacija polaznika Škole veb novinarstva počela je sa radom proteklog vikenda, a kurs pohađa i 12 novinara iz lokalnih medija.

 
Polaznici koji su se opredelili za standardan kurs predavanja i vežbe prate svаke subote i nedelje od 10 sati u Press centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihаilova 6/III), dok je polaznicima koji su se odlučili za online kurs na raspolaganju direktan prenos svih predavanja i vežbi, interaktivan odnos sa predavačima i polaznicima u sali, kao i svi nastavni materijali u elektronskoj formi.

 
Tokom prvog radnog vikenda polaznici su učili specifičnosti veb novinarstva i pisanje za veb, kao i osnovne elemente i korake prilikom pripremanja multimedijalnog sadržaja, a održane su i prve praktične vežbe. Kurs traje osam radnih vikenda i obuhvata ukupno 88 časova predavanja i vežbi.

 

Znanja i veštine stečene tokom kursa biće testirana tokom završne vežbe po završetku svih predavanja, a svi polaznici koji uspešno polože završni test stiču i diplomu Škole veb novinarstva Udruženja novinara Srbije.

 
U XIII generaciji nalazi se i 12 novinara iz lokalnih medija iz Ljiga, Šapca, Leposavića, Kragujevca, Kikinde, Zrenjanina, Odžaka, Čaglavice i Niša, a njihova obuka odvija se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta “Nauči više – informiši bolje: Sticanje veb i video veština za profesionalizaciju novinarstva i lokalnih medija”.

]]>
http://localhost/webnovinar/pocela-obuka-za-xiii-generaciju-polaznika/feed/ 0
Direktan prenos predavanja za online polaznike 2016. http://localhost/webnovinar/direktan-prenos-predavanja-za-online-polaznike-2016/ http://localhost/webnovinar/direktan-prenos-predavanja-za-online-polaznike-2016/#comments Tue, 11 Oct 2016 08:40:48 +0000 Urednik http://localhost/webnovinar/?p=2285

]]>
http://localhost/webnovinar/direktan-prenos-predavanja-za-online-polaznike-2016/feed/ 0
Prezentacije sa predavanja – XIII generacija http://localhost/webnovinar/prezentacije-sa-predavanja-xii-generacija/ http://localhost/webnovinar/prezentacije-sa-predavanja-xii-generacija/#comments Mon, 10 Oct 2016 09:26:26 +0000 Urednik http://localhost/webnovinar/?p=2300 http://localhost/webnovinar/prezentacije-sa-predavanja-xii-generacija/feed/ 0 Pristup chat-u za prisutne u sali 2016. http://localhost/webnovinar/pristup-chat-u-za-prisutne-u-sali-2016/ http://localhost/webnovinar/pristup-chat-u-za-prisutne-u-sali-2016/#comments Sun, 09 Oct 2016 08:40:57 +0000 Urednik http://localhost/webnovinar/?p=2289

 

]]>
http://localhost/webnovinar/pristup-chat-u-za-prisutne-u-sali-2016/feed/ 0
WebNovinar upisuje XIII generaciju polaznika http://localhost/webnovinar/webnovinar-upisuje-xiii-generaciju-polaznika/ http://localhost/webnovinar/webnovinar-upisuje-xiii-generaciju-polaznika/#comments Wed, 21 Sep 2016 20:53:13 +0000 Urednik http://localhost/webnovinar/?p=2436 U toku je upis u Školu veb novinarstva Udruženja novinara Srbije, a zainteresovani mogu da se opredele za redovan kurs ili učenje na daljinu.

Svi kandidati mogu zakazati predupisni razgovor i saznati sve detalje o načinu rada, programu i predavačima, a odgovorićemo i na sva dodatna pitanja koja imate. Sa svakim kandidatom razgovaramo pojedinačno u UNS-u, Resavska 28/I ili Skajpom ako niste u prilici da dođete do nas.

REDOVAN KURS

WebNovinar omogućava dva načina pohađanja nastave. Predavanja i vežbe sa predavačima i našim koordinatorskim timom možete pratiti svаke subote i nedelje od 10 sati u Press centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihаilova 6/III) u trajanju od osam radnih vikenda. Nastavu drže vodeći srpski profesionаlаci iz oblаsti veb novinаrstvа, biznisа, odnosа s jаvnošću, mаrketingа, veb dizаjnа i multimedija.

ONLINE KURS

Polaznici upisani na online kurs biće u mogućnosti da prate direktan video prenos svih predavanja i učestvuju u svim vežbama, a svi nastavni materijali, prezentacije i udžbenik Škole veb novinarstva biće im dostupni u elektronskoj formi preko zatvorenog dela sajta škole WebNovinar.

PROGRAM ŠKOLE

Ukupan fond časova je 88, a svaki čas traje 45 minuta. Na kraju svakog nastavnog bloka organizuje se i praktična vežba na kojoj polaznici demonstriraju stečena znanja i veštine. Sve teme koje se obrađuju možete videti na stranici PROGRAM ŠKOLE VEB NOVINARSTVA.    

Budite deo XIII generacije i pripremite se za rad na vebu: PRIJAVA NA KURS.

]]>
http://localhost/webnovinar/webnovinar-upisuje-xiii-generaciju-polaznika/feed/ 0
Besplatna obuka za veb i video veštine za 10 novinara lokalnih medija http://localhost/webnovinar/besplatna-obuka-za-veb-i-video-vestine-za-10-novinara-lokalnih-medija/ http://localhost/webnovinar/besplatna-obuka-za-veb-i-video-vestine-za-10-novinara-lokalnih-medija/#comments Fri, 22 Jul 2016 11:42:31 +0000 Urednik http://localhost/webnovinar/?p=2428 Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva novinare lokalnih medija kao i nezaposlene koleginice i kolege iz lokalnih sredina da se prijave na konkurs za besplatno pohađanje obuke za sticanje znanja i veština iz oblasti veb i video novinarstva koju sprovodi Škola veb novinarstva.

Obuka za rad u digitalnim medijima je besplatna za 10 polaznika koji će biti odabrani na Konkursu.

Nastava će početi u oktobru, a časovi se održavaju subotom i nedeljom od 10 sati. Predavači su vodeći srpski profesionalci iz oblasti veb novinarstva, biznisa, odnosa s javnošću, marketinga, veb dizajna, multimedije i montaže.

Deo obuke odvijaće se onlajn, polaznici će preko sajta www.webnovinar.org, pratiti direktan video prenos predavanja. Časovi posvećeni snimanju i montaži biće održani u Beogradu, a UNS će pokriti putne troškove.

Dvomesečni kurs obuhvata različite teme među kojima su:

• Kako se na vebu dolazi do informacija i kontakata
• U kojoj meri se veb razlikuje od tradicionalnih medija i koje su to specifičnosti novih medija
• Kako se piše i uređuje za veb
• Kako se veb koristi za PR i ličnu promociju
• Osnove internet marketinga i oglašavanja
• Poslovanje na vebu
• Multimedija – kako priču obogatiti video snimcima, fotografijama, audio snimcima
• Alati i programi za komunikaciju, zajednički rad i učenje na vebu
• Kako se koriste društvene mreže u novinarstvu, biznisu i za nalaženje posla
• Kako osmisliti i razviti svoj internet sajt
•Snimanje – kako se rukuje kamerom, kako se kadrira, šta su rakursi
•Montaža – kako se radi u programu za nelinearnu montažu, kako se digitalizuje snimljeni materijal, kako se obrađuju slika i zvuk i kako se šalje video sa terena

Da biste se prijavili na konkurs potrebno je da radite ili sarađujete na novinarskim poslovima sa redakcijama lokalnih medija, ili ako ste nezaposleni, da želite da iskoristite potencijale novih medija i  izveštavate iz lokalne sredine.

Kraću profesionalnu biografiju i motivaciono pismo ne duže od 2000 karaktera treba da pošaljete na mejl adresu vesna.masalovic@uns.rs do 20. septembra 2016. godine.

Za odabrane kandidate biće  organizovan skype razgovor radi detaljnog predstavljanja programa, predavača i načina rada.

Obuku novinara iz lokalnih medija podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja kroz projekat „Nauči više – informiši bolje/Sticanje veb i video veština za profesionalizaciju novinarstva i lokalnih medija“.

]]>
http://localhost/webnovinar/besplatna-obuka-za-veb-i-video-vestine-za-10-novinara-lokalnih-medija/feed/ 0
Startovala XII generacija veb novinara http://localhost/webnovinar/startovala-xii-generacija-veb-novinara/ http://localhost/webnovinar/startovala-xii-generacija-veb-novinara/#comments Wed, 20 Apr 2016 20:02:30 +0000 Urednik http://localhost/webnovinar/?p=2307 Nova generacija polaznika Škole veb novinarstva počela je sa radom proteklog vikenda, a kurs pohađa ukupno 23 polaznika.

Osim kolega iz Srbije, kurs pohađaju i novinari medija dijaspore iz Švajcarske, Luksemburga, Italije, Austrije, Hrvatske i BiH.

Polaznici koji su se opredelili za standardan kurs predavanja i vežbe prate svаke subote i nedelje od 10 sati u Press centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihаilova 6/III), dok je polaznicima koji su se odlučili za online kurs, kao i novinarima iz medija dijaspore, na raspolaganju direktan prenos svih predavanja i vežbi, interaktivan odnos sa predavačima i polaznicima u sali, kao i svi nastavni materijali u elektronskoj formi.

Tokom prvog radnog vikenda polaznici su učili specifičnosti veb novinarstva i pisanje za veb, kao i osnovne elemente i korake prilikom pripremanja multimedijalnog sadržaja, a održane su i prve praktične vežbe. Kurs traje osam radnih vikenda i obuhvata ukupno 88 časova predavanja i vežbi.

Znanja i veštine stečene tokom kursa biće testirana tokom završne vežbe po završetku svih predavanja, a svi polaznici koji uspešno polože završni test stiču i diplomu Škole veb novinarstva Udruženja novinara Srbije.

Školu je u ovoj generaciji podržala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

]]>
http://localhost/webnovinar/startovala-xii-generacija-veb-novinara/feed/ 0
Upisujemo novu generaciju veb novinara http://localhost/webnovinar/upisujemo-novu-generaciju-veb-novinara/ http://localhost/webnovinar/upisujemo-novu-generaciju-veb-novinara/#comments Mon, 14 Mar 2016 11:55:56 +0000 Urednik http://localhost/webnovinar/?p=2279 Počeo je upis u Školu veb novinarstva Udruženja novinara Srbije. Zakažite predupisni razgovor i saznaćete dosta toga interesantnog o načinu rada, programu i predavačima, a odgovorićemo i na sva pitanja koja imate. Sa svakim kandidatom razgovaramo pojedinačno u UNS-u, Resavska 28/I ili skajpom, ako niste u prilici da do nas dođete.

REDOVAN KURS

WebNovinar omogućava dva načina pohađanja nastave. Možete se družiti sa predavačima, našim koordinatorskim timom i drugim polaznicima svаke subote i nedelje od 10 sati u Press centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihаilova 6/III). Nastavu i vežbe drže vodeći srpski profesionаlаci iz oblаsti veb novinаrstvа, biznisа, odnosа s jаvnošću, mаrketingа, veb dizаjnа i multimedija.

ONLINE KURS

Polaznici upisani na online kurs biće u mogućnosti da prate direktan video prenos svih predavanja i učestvuju u svim vežbama, a svi nastavni materijali, prezentacije i udžbenik Škole veb novinarstva biće im dostupni u elektronskoj formi preko zatvorenog dela sajta škole WebNovinar.

Budite deo XII generacije koja će u akciju po nova znanja i veštine krenuti u aprilu.

]]>
http://localhost/webnovinar/upisujemo-novu-generaciju-veb-novinara/feed/ 0